Over ons

SchaatsenXL is jouw trouwe partner op het gebied van schaatsen. Wij bieden jou een compleet assortiment Zandstra schaatsen en toebehoren. Wij staan erop om iedere klant kwaliteit te leveren en advies te geven waar nodig. Als echt Fries bedrijf weten wij natuurlijk alles van schaatsen en het verlangen naar natuurijs en de Elfstedentocht. Het perfecte paar schaatsen voor op de ijsbaan is bij ons ook verkrijgbaar. Voor ieder niveau hebben wij de juiste schaats, of je nou begint aan je eerste meters op het ijs of al ervaren bent. SchaatsenXL is opgericht uit liefde voor het schaatsen, zoals al eerder vermeld zijn wij een fries familie bedrijf en proberen wij iedereen het fijne mee te geven van wat het schaatsen ons te bieden heeft. Wij hebben geen fysieke winkel, echter maken wij het wel mogelijk de schaatsen te komen afhalen in onze showroom, zo hoef je niet te wachten tot je schaatsen worden thuisbezorgd.

Bekijk onze aanbevolen schaatsen

Elfstedentocht

Al vanaf 1909 wordt de langste schaatstocht over natuurijs, als het ijs meezit, officieel gereden door vele Friezen uit de omgeving maar in latere jaren ook door veel bewoners uit andere provincies in Nederland. Wat begon als een weddenschap voor vele Friezen om alle elf steden te bezoeken per schaats groeide al snel uit tot een enorm evenement wat veel bezoek in de vorm van deelnemers en toeschouwers trok.


Geschiedenis van de Elfstedentocht.

In vroegere eeuwen was schaatsen in de koude winters in Friesland de enige en beste manier om lange afstanden af te leggen, om bijvoorbeeld naar een andere stad of van het dorp naar de stad te reizen. Dit kwam voornamelijk omdat te paard gaan vaak te prijzig was voor de gemiddelde Fries in die tijd. De doorsnee Fries kon in die tijd ook vaak erg goed lange afstanden schaatsen. Ook al waren de schaatsen in die tijd lang nog niet zo goed als de moderne schaatsen van deze tijd. Het is door velen vastgelegd dat ook voor de officiële Elfstedentocht er veel Friezen individueel de elf steden als weddenschap zouden bezoeken. Soms zelfs in 1 dag.

Al snel werd deze weddenschap steeds populairder in Friesland en besloot Pim Mulier het initiatief te nemen om de eerste officiële Elfstedentocht te organiseren. Zo wordt er elk jaar door alle 22 rayonhoofden gekeken of “it sil heve” (het gaat gebeuren) zoals het in 1985 gezegd werd, niet te verwarren met de uitspraak “it giet oan” (het gaat door) uit 1997.

Dat wordt bepaald door de ijsdikte over de gehele tocht. Dit is minimaal 15 centimeter.

De loopwijze van de Elfstedentocht

Nadat de ijsdikte acceptabel is voor de organisatie, wordt het woord verspreid via alle soorten media. Al snel komen er vele deelnemers op af die vervolgens een stempelkaart krijgen met alle elf steden erop. De deelnemers starten in Leeuwarden en beginnen met zijn allen tegelijk hun tocht als eerst richting Sneek. Zodra ze alle steden hebben gehad; ‘Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum’ en dus weer eindigen in Leeuwarden krijgen de deelnemers het kruisje.

Dit is de Medailles voor alle schaatsers die de tocht voltooid hebben.

De toekomst voor de Elfstedentocht

Al 24 jaar is er geen Elfstedentocht gekomen, ze zijn soms aardig dichtbij gekomen maar het ijs was vaak niet dik genoeg. Maar gaat hij ooit nog komen? De winters worden over de afgelopen jaren steeds kouder en vele denken dat we binnenkort weer met zijn allen de tocht kunnen gaan rijden. Zodra dat gebeurt staan wij voor u klaar! De beste schaatsen voor zo’n lange tocht zijn ongetwijfeld Noren, om precies te zijn de Zandstra Noren. Zo kunt u bij SchaatsenXL.nl een groot aanbod uitkiezen uit de Zandstra Noren en door de goede band met Zandstra kunnen wij u een snelle en betrouwbare levering bieden!

Laten we hopen dat “it oan giet” en dan zien we je snel!

Schaatsen elfstedentocht