Over ons

SchaatsenXL is jouwe trouwe partner op het gebied van schaatsen. Wij bieden jou een compleet assortiment Zandstra schaatsen en toebehoren. Wij staan erop om iedere klant kwaliteit te leveren en advies te geven waar nodig. Als echt fries bedrijf weten wij natuurlijk alles van schaatsen en het verlangen naar natuurijs en de elfstedentocht. Het perfecte paar schaatsen voor op de ijsbaan is bij ons ook verkrijgbaar. Voor ieder niveau hebben wij de juiste schaats, of je nou begint aan je eerste meters op het ijs of al ervaren bent. SchaatsenXL is opgericht uit liefde voor het schaatsen, zoals al eerder vermeld zijn wij een fries familie bedrijf en proberen wij iedereen het fijne mee te geven van wat het schaatsen ons te bieden heeft. Wij hebben geen fysieke winkel, echter maken wij het wel mogelijk de schaatsen te komen afhalen in onze showroom, zo hoef je niet te wachten tot je schaatsen worden thuisbezorgd.

Bekijk onze aanbevolen schaatsen

Noren schaatsen

Al eeuwenlang wordt er in en rond Nederland geschaatst. Zo hebben archeologen al meerdere malen geslepen stukken bot gevonden waarmee mensen over grote vlakken ijs konden reizen. Deze botten dateren dan soms wel tot duizenden jaren terug, een van de oudsten die gevonden is dateerde maar liefst terug naar 3000 V.Chr. Zulke schaatsen zijn over de eeuwen heen steeds meer ontwikkelt om vervolgens uit te groeien tot de moderne schaats van deze tijd. Denk aan; Noren-, IJshockey- en Kunstschaatsen.

Wanneer is de Noor ontstaan en hoe?

Jarenlang vanaf de ontwikkeling van de ‘Friese doorlopen’, een schaats waarvan het ijzer met het houtje onder de voet gemonteerd werd met een touwtje, bleef de schaats het overheersend bekende type schaats onder het volk, Ondanks de falende techniek achter de schaats. Toen de hoge noor kort daarna werd ontwikkeld in 1885 kwam de schaats met het principe dat het ijzer in een ronde buis werd gemonteerd aan een vaste schaatsschoen dat zorgde voor een betere stabiliteit. In 1954 vond het keerpunt plaats waarin de hoge noren het wonnen van de Friese doorlopers in een schaatswedstrijd van de ijsvereniging Thialf in Heereveen. Gerard Maarse en Arne Johansson waren die dag voor het eerst op de hoge noren en konden niet worden bijgehouden door de deelnemers op de ‘Friese doorlopers’.

Dit bleek de doorbraak te zijn van de noren en de ‘Friese doorlopers’ bleken een ouderwets imago te krijgen en de verkopen zakte daardoor enorm in. Na vele jaren succes werd er al gauw een nieuwe ontwikkeling gedaan onder de noren, in 1980 werd namelijk de klapschaats uitgevonden door Gerrit Jan van Ingen Schenau. Het idee van de klapschaats is echter veel eerder gedaan en ook nog patenten op aangevraagd. Het duurde maar liefst 16 jaar dat de schaats in wedstrijdvorm werd gebruikt door Carla Zijlstra en Tonny de Jong, dit was een groot succes voor hen. De klapschaats is een goed voor onder anderen lange afstandsritten en tochten. De Elfstedentocht is in 1997 voor het laatst op conventionele hoge noor gewonnen.


De moderne noor.

Vandaag de dag wordt de noor nog steeds door vele beginnende en ervaren schaatsers gebruikt en blijkt nog altijd het meest effectief voor de lange afstandstochten en races op kunst- en natuurijs. De schaats wordt met dezelfde principes ontwikkelt als vroeger met betere techniek en beter materiaal dan voorheen. De schaats blijft dus steeds als maar beter worden over de jaren heen. Ze zijn echter niet geschikt voor de korte afstand races of voor IJshockey- of Kunstschaats wedstrijden. De noor biedt veel steun en stabiliteit aan waar het nodig is, maar voor velen is het nog niet genoeg steun en gebeurd het vaak dat de enkels zwikken tijdens het schaatsen. Dit is volkomen normaal en daarom is al snel de Combinoor ontwikkeld. Met als schoen soort een IJshockey schoen wat dus iets meer steun en stabiliteit geeft dan vele conventionele noren en als ijzer de traditionele lange noren ijzers voor de beste schaats kwaliteit op lange afstand. Bent u op zoek naar en combinoor, klapschaats noor of een normale noor? Zoek niet verder! In de combinoor schaatsen hebben bieden wij u de Zandstra Comfort Nylon Noor aan. Door de hoge Zandstra gegoten schoen met drie gespsluitingen biedt deze schaats een enorm goede steun voor de voet en enkels. En het gemak van aan- en uittrekken is niet een ongekend begrip meer hierdoor.

In de klapschaatsen categorie hebben we ook een groot aanbod, zo bieden wij u de Zandstra Ving Rundlederen – Klapschaats aan, deze schaats kan als vaste en klapschaats gebruikt worden door de locking pin die het ijzer vast kan zetten. De schaats is door weinig onderdelen erg licht en betrouwbaar. Dit slaat minder op je energie na een tijd, perfect voor lange afstanden dus. Ook is de schaats uitgerust met een onderhoudsvrije drukveer, hierdoor is breuk vrijwel uitgesloten. Als u naar een vaste noor zoekt, hoeft u niet verder te zoeken. Onder andere van de vele vaste schaatsen die wij u aanbieden hebben wij de Zandstra Fast Long Track III, deze schaats heeft een Ving Fast onderstel met daarboven de Zandstra Semi Soft schoen. Ook deze schaats is erg ligt maar biedt voldoende steun waar het nodig is. Deze schaats heeft een aantrekkelijk prijsniveau en is ideaal voor de schaatser die kan genieten van een mooie lange tocht op natuurijs. Ook voor de beginnende schaatser is dit een goede keus! Door de goede band met Zandstra en inventaris loods op locatie kunnen wij u een snelle en goede levering bieden. SchaatsenXL biedt ook IJshockey-, Kunst- en Kinderschaatsen aan.