Over ons

SchaatsenXL is jouwe trouwe partner op het gebied van schaatsen. Wij bieden jou een compleet assortiment Zandstra schaatsen en toebehoren. Wij staan erop om iedere klant kwaliteit te leveren en advies te geven waar nodig. Als echt fries bedrijf weten wij natuurlijk alles van schaatsen en het verlangen naar natuurijs en de elfstedentocht. Het perfecte paar schaatsen voor op de ijsbaan is bij ons ook verkrijgbaar. Voor ieder niveau hebben wij de juiste schaats, of je nou begint aan je eerste meters op het ijs of al ervaren bent. SchaatsenXL is opgericht uit liefde voor het schaatsen, zoals al eerder vermeld zijn wij een fries familie bedrijf en proberen wij iedereen het fijne mee te geven van wat het schaatsen ons te bieden heeft. Wij hebben geen fysieke winkel, echter maken wij het wel mogelijk de schaatsen te komen afhalen in onze showroom, zo hoef je niet te wachten tot je schaatsen worden thuisbezorgd.

Bekijk onze aanbevolen schaatsen


Lage noren of Hoge noren ?

Eindelijk! Er is weer natuurijs en daar hebben we weer een tijd op moeten wachten. Je wilt gaan schaatsen en dat doe je het liefst op Zandstra noren, maar… koop ik hoge of lage noren? Hopelijk heb je na onderstaande uitleg wat meer duidelijkheid en kan je de keuze gemakkelijker maken.

Hoge noren

Bij hoge noren wordt niet bedoelt dat de schoen hoger is dan bij een lage noor. Het ijzer zit verder van de schoen af, daardoor wordt het een hogere schaats. Meestal is het verschil tussen een lage noor en een hoge noor ongeveer 3cm. Een hoge noor is echt bedoelt om hoge snelheden mee te halen. Bij het maken van bochten komen lage noren sneller tegen het ijs aan, en dit is niet het geval op hoge noren waardoor je de snelheid vast kan houden. Daarnaast heeft een hoge noor bijna altijd een lage schoen, dit om de enkel vrij te laten bewegen. Dat is ook wel nodig want bewegen op een hoge noor is een stuk moeilijker dan op lage noren, dit omdat je schoen verder van het ijzer af zit. Heb je zwakke enkels? Dan raad ik je zeker aan om lage noren te kopen, hoge noren klappen namelijk snel om.

Conclusie: Hoge noren zijn echt bedoelt voor gevorderde en of wedstrijdschaatsers.

Lage noren

Bij lage noren sta je dus dichter op het ijs. Hierdoor heb je op lage noren dus meer stabiliteit op het ijs, daarnaast kost het je een stuk minder kracht op een lage noor om een schaatsbeweging te maken. Wil je dus een lange tocht gaan schaatsen dan is een lage noor daar ideaal voor. Bij lage noren heb je ook de keuze tussen een hoge schoen of een lage schoen. Heb je zwakke enkels dan is het verstandig om een lage noor te nemen met een hoge schoen. Heb je redelijk sterke enkels dan kan je kiezen voor een lage schoen. Schaatsers met een goede techniek die willen altijd diep zitten als ze aan het schaatsen zijn. Als je een hoge schoen hebt dan is dit moeilijker, hiervoor raden we je wel aan lage schoen aan.

  • Conclusie: Lage noren zijn bedoeld voor de recreatieve schaatsers die graag willen schaatsen op natuurijs. Met lage noren kan je ook comfortabel lange tochten schaatsen.
Lage noren