Het is een belangrijke taak om je schaatsen goed te onderhouden, vooral voor de recreatieve schaatser. Het kan namelijk voorkomen dat je een enige tijd moet wachten voordat je weer op het natuurijs kunt schaatsen. Veel onderhoud kun je tijdens de zomerperiode gemakkelijk zelf doen. Het wil nog wel eens voorkomen dat er iets stuk gaan aan een schaats, bijvoorbeeld hakstukjes of de veterkap. In dat geval kunt u altijd de schaats naar onze fabrikant (Zandstra) opsturen.

Let op de ijzers van de schaats

Gebruik jij je schaatsen niet? Berg ze dan goed en droog op. Vocht bij de ijzers zorgt voor roest en dat wil je niet.

Het is goed om de ijzers van je schaats af en toe even te controleren, het kan voorkomen dat er beginnende roestplekjes op zitten. Die kleine roestvlekjes vormen zich vaak tot een grote roestvlek. Deze roestvlekjes zijn makkelijk te verwijderen met een anti-roest blokje, dit werkt hetzelfde als een slijp/braamsteen. Het anti-roest blokje is op onze website te verkrijgen, klik hier voor een doorverwijzing naar het product. Op het moment dat jij veel schaatst in de winter dan kan het voorkomen dat je de rondingen uit het ijzer rijdt, dit is iets wat altijd na hevig gebruik voorkomt. Dit probleem is in de meeste gevallen niet zelf op te lossen. Dit komt omdat er een machine voor nodig is om de ijzers te slijpen. Een pluspunt, op het moment dat er bij ons schaatsen worden besteld dan worden die voordat ze verstuurd worden nog geslepen. Zo kun je een hele lange tijd schaatsen zonder aan slijpen te hoeven denken. Je kunt zelf de ronding controleren door er een rondingsliniaal naast te leggen. Kijk tegen het licht in om te zien of de rondingsliniaal over mooi aansluit. Het rondingsliniaal is ook bij ons verkrijgbaar, klik hier. Je kunt dit natuurlijk ook laten controleren door een professionele schaats winkel in de buurt.

Vergeet ook niet om alle boutjes en moertjes bij langs te lopen voordat je het ijs opgaat. Het kan zijn dan de boutjes en moertjes zijn gaan roesten, dan krijg je ze vaak niet meer los. Daarnaast kan een verroest boutje ook knappen, en daardoor kan je lelijk vallen op het ijs, en dat wil je niet.

Controleer het onderstel

Het is verstandig om het onderstel te controleren op beschadigingen, vet en eventuele scheurtjes, dit doe je om verdere schade te voorkomen. Het kan namelijk zo zijn dat de brug of iets anders kapotgaat doordat er daarvoor lichte beschadigingen waren. Ontdekt u iets wat niet klopt of wat beschadigd is? Ga dan even langs de schaats winkel en voorkom ongelukken op het ijs. Daarnaast is het ook altijd handig om een extra paar reserve veters op voorraad te hebben. Veters zijn gemakkelijk te vervangen en het wil nog wel eens voorkomen dat ze knappen. Daarom is het altijd handig een extra zetje bij de hand te hebben.

Hier zijn nog wat extra tips om beschadiging aan je schaatsen te voorkomen:

  1. Draag schaats beschermers - Het is verstandig om harde schaats beschermers te kopen welke geschikt zijn om op te lopen wanneer je het ijs verlaat. Benieuwd naar welke schaats beschermers het beste voor jouw schaats zijn? Klik dan hier.
  2. Soakers in je tas gebruiken – Soakers zijn zachte beschermers, deze zijn ideaal voor als je je schaatsen verplaats in een tas. Het voorkomt dat de ijzers tegen elkaar aan komen en het voorkomt dat je tas scheurt. Benieuwd naar welke soakers het beste voor jouw schaats zijn? Klik dan hier.
  3. Veeg de ijzers meteen na gebruik – Het is zeer verstandig om meteen na het schaatsen je ijzers af te vegen met een droge doek. Zo voorkom je dat de ijzers gaan roesten.
  4. Laat de schaatsen goed drogen – Op het moment dat je de schaatsen laat drogen neem dan de binnenzool uit de schaats en droog deze afzonderlijk. Leg je schaatsen en de zolen niet voor de verwarming, dit kan de pasvorm en de binnen voering aantasten.
  5. Zuurvrije olie – Ga je de schaatsen voor een geruime tijd opslaan? Smeer de ijzers dan even in met een dunne laag zuurvrije olie, dit voorkomt ontwikkelingen van roest.
  6. Schaatsen slijpen – Als de schaatsen een geruime tijd in de opslag hebben gelegen is het verstandig om deze schaatsen eerst te gaan slijpen voordat je het ijs opgaat.